Medvědí česnek
Česnek medvědí patří do čeledi amarylkovitých, do rodiny, která je stálicí nejen v české kuchyni. Cibule, česnek, pažitka, pórek, to jsou hlavní známí zástupci z rodu česneku. Pojí je podobná vůně, za kterou může látka alicin. Účinná látka, jež kladně působí na lidské zdraví. Česnek medvědí je takovou lesní planou variantou naší známé domácí zeleniny. Jedna z prvních jarních bylin, které můžeme po zimě sbírat. Jeho listy vylézají na světlo v době, kdy ještě stromy nad ním nemají zelené koruny a propouští tedy dostatek světla. Právě mladé šťavnaté listy používají lidé v kuchyni k dochucování pokrmů, do salátů, nebo třeba k výrobě pesta.
Popis rostliny
Bylina, která dorůstá výšky do 50 cm. Pod zemí má úzce válcovitou cibuli, v průměru cca 1 cm a na délku cca 5 cm. Dva až tři řapíkaté špičaté listy jsou úzce eliptické až úzce vejčité, dorůstají k 40 cm (i s řapíkem). Stvol je bezlistý, přímý. Lichookolíkové květenství je podepřeno bělavým toulcem, má 6–20 bílých květů. Okvětí je hvězdicovité, s kopinatými okvětními lístky. Kvete v dubnu až červnu. Plody jsou tobolky.
Najdete ho ve stinných místech v Čechách i na Moravě
Roste v celé Evropě s výjimkou severních oblastí. U nás roste roztroušeně, více ve východních a středních Čechách, na Moravě. Chybí ve velké části západních a jižních Čech. Vyskytuje se nejčastěji do výšky 500 m. Roste ve stinných listnatých lesích, potřebuje vlhké písčitohlinité půdy bohaté na živiny. Často se vyskytuje v lužních lesích, v suťových lesích ve stupni doubrav, nebo v různých vysokokmenných lesích s dominantním bukem lesním.
Oblíbená bylina zejména v posledních letech
Historie používání česneku medvědího v léčitelství je nevýrazná. Bylina nebyla dříve takovým lákadlem jako je tomu v dnešní době. V Mattioliho herbáři z 16. století je medvědí česnek sice popsán, avšak bez informací o léčivých účincích. Píše se zde o zapáchajícím mléce dobytka, který na pastvě spásá česnek medvědí a také jako o prostředku zahánějící zlé počasí, nebo jako o symbolu do kapsy pověrčivým havířům. Ve větší míře se začal v léčitelství používat nejspíš až po objevení a izolování alicinu v roce 1944. V dnešní době se jedná o moderní bylinku, často vyhledávanou, pěstovanou i v zahradách.
Listy na pesto, kvetoucí nať jako koření
Celá bylina obsahuje účinné látky. Z extraktu se vyrábějí tinktury. Pro konzumaci se sbírají jarní listy před květem, z kterých se dělá dále například pesto, nebo se mrazí pro pozdější použití. K sušení se využívá kvetoucí nať, jež se následně dá využít jako koření.
Věděli jste, že…?
- V areálu rozšíření česneku medvědího se projevuje variabilita v morfologii květních stopek, na jejichž základě se rozlišují dva poddruhy. Česnek medvědí pravý (papilnaté květní stopky) a česnek medvědí ukrajinský (hladké květní stopky). V České republice se objevují oba poddruhy, mohou dokonce růst i ve společných populacích.
- Pozor na možnou záměnu s jedovatou konvalinkou a ocúnem, kde je jistá podobnost v listech. Hlavním spolehlivým znakem je typická štiplavá vůně česneku při promnutí v ruce.
- Sběr česneku medvědího je v chráněných oblastech zakázán.
- Pojmenování „ medvědí“ zní sice vznešeně, přeci jen medvěd je silák a vrcholový predátor, ale podstata významu je skrytá spíše naopak v jeho historických lidových názvech – psí, vlčí, tedy dobré akorát pro psa, vlka, nebo medvěda (viz psí víno, vlčí mák).
Obsah účinných látek
- silice, hořčiny, glykosidy
- alicin
- vitamíny (C, A. B1, B2)
- železo
Použití v kuchyni
Pesto
čerstvě natrhané listy medvědího česneku (1 svazek)
malá hrst ořechů (vlašské/lískové/piniové)
jeden stroužek česneku
jedna čajová lžička soli
jedna čajová lžička citronové šťávy
tři polévkové lžíce olivového oleje
můžete přidat trochu mletého pepře
Všechny suroviny vložte do nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem. Hustotu upravíte přidáním olivového oleje. Uchováváme v lednici v uzavřených skleničkách.
Humus medvědím česnekem
200 gramů uvařené cizrny
100 gramů tahini pasty
hrst nakrájeného medvědího česneku
2 lžíce olivového oleje
citronová šťáva na dochucení
římský kmín na dochucení
sůl
Cizrnu uvařte do měkka nebo kupte konzervovanou, již předvařenou. Rozmixujte ji, přidejte tahini pastu, olivový olej a nasekaný medvědí česnek. Ochuťte citronem, solí a římským kmínem. Zdobit můžete zase medvědím česnekem