Lichořeřišnice větší
Lichořeřišnice zvaná i kapucínka je tradiční a velmi oblíbenou bylinkou, kterou si v truhlíku za oknem pěstovaly už naše babičky i jejich maminky a babičky. Asi není člověka, který by neznal ohnivě červené, oranžové či žluté kvítky této letničky. Také většina z nás zná její skvělé účinky na naše tělo, ale díky tomu, že se nějak pozapomnělo jí zařadit do seznamu léčivých bylin v rámci vyhlášky EU, tak nemá oficiálně žádná povolená tvrzení, a tak ani my je zde uvádět nesmíme.
Pokud vás však zajímají, využijte náš email či zákaznickou linku zeptejtese@serafinbyliny.cz a my vám je prozradíme...tak trošku tajně.
Tak si pojďme napsat o této bylince alespoň pár tipů a zajímavostí.
Lichořeřišnice je nejenom skvělá léčivá bylina, která se využívá v bylinných čajích, a to zejména její plod a v tinkturách její pupen, ale je to i výborná potravina.
Čerstvé květy můžeme konzumovat přímo po utržení nebo je použít na ozdobení nejrůznějších salátů, chlebíčků či jiných skvělých pokrmů. Stejně tak můžeme konzumovat její poupata. Vyniká příjemnou štiplavou chutí podobnou ředkvičkám. Čerstvá semena se také dají využít:
Kapary z poupat Lichořeřišnice
Co budete potřebovat:
- poupata lichořeřišnice větší
- 1 dl ocet
- 3 dl vody
- lžičku soli
- špetku estragonu
- 5 kuliček celého pepře
Ocet svařte s vodou a kořením. Mezitím naplňte poupaty lichořeřišnice menší skleničky a pořádně je upěchujte. Pak poupata zalijte vroucím nálevem, ihned uzavřete a krátce sterilujte, aby se poupata nerozvařila, stačí 15 minut.
Kapary z čerstvých semen Lichořeřišnice
Co budete potřebovat:
- zelená čerstvá semena
- hrubozrnnou sůl
- pepř černý
- estragon
- česnek
- ocet
- vodu
Čerstvě nasbírané plody dejte do nádoby a zasypejte hrubou solí. Nechejte naložené přes noc. Druhý den propláchněte, nechejte vykapat a přendejte do uzavíratelné láhve. Přidejte koření a zalijte horkým nálevem (svařte díl octa a dva díly vody) tak, aby byly plody zakryty, ale neplavaly. Nechejte v láhvi v ledničce a za 3 až 4 týdny můžete používat.
Lichořeřišnice na zevní užití
Tato bylinka má skvělé účinky i na kůži či vlasy. Šťávou z rozdrcených a vymačkaných čerstvých semen si můžeme potírat kůži. Působí jako skvělé přírodní tonikum a zároveň zabraňuje různým zánětlivým procesům na kůži. Podobně můžeme použít i čerstvé listy.
Kúra proti lupům
Dvě hrsti listu lichořeřišnice dáme do 1 litru studené vody a 10 minut mírně vaříme v hrnci přikrytém pokličkou. Po odstavení 15 minut vyluhujeme a pak scedíme. Odvar používáme k poslednímu opláchnutí hlavy po umytí vlasů.
A teď trochu tradice a magie
Rodové jméno byliny " Tropaelum" znamená "trofej, památka". Váže se to k pověsti, že bylina povstala z trojských bojovníků - květy připomínají jejich zlatou helmici, a okrouhlé listy štít. Anglický název rostliny "nasturtium" je odvozen od latinského "nasus tortus", což znamená křečovitě stažený nos, a týká se ostře štiplavé vůně.
Lichořeřišnici přivezli do Evropy španělští dobyvatelé v 16. století. Lichořeřišnice byla lékem na kurděje až do konce 18 století, kdy se zjistilo, že daleko účinnější jsou citrusové plody.
Lichořeřišnice se používala v magii na dodání síly těm, kteří se chystali na dráhu válečníka nebo na druhý stupeň iniciace. Měli pojídat květy, listy a poupata a pít čaj připravený z listů. Sušené květy a listy se při rituálech přidávaly do kadidla.