Střeva a naše emoce

Střeva a naše emoce

24. září 2021

Zažili jste někdy pocit, že po dobrém jídle jste měli v žaludku jak v „pokojíčku“ a celé tělo vám zaplavil příjemný pocit uvolnění a blaha?

Stane se to ve chvíli, kdy jíte pomalu a vědomě, tedy ne ve spěchu a na talíři máte odpovídající množství jídla ve skladbě, která dělá vašemu tělu dobře. A co je důležité, jídlo má teplotu těla.

Potom, pokud váš zažívací trakt není přeplněný a nenachází se v něm jen přepálené tuky a nadmíra cukrů, můžete tento pocit zažít. Pocit příjemného blaha.

Proč tomu tak je?

Vše, co prochází naším střevem potřebuje ke svému strávení enzymy, žluč a další látky, které štěpí jednotlivé složky potravy. Co je potřeba v danou chvíli udělat, či uvolnit řídí tzv. enterogenní nervová soustava ve střevech neboli ve zkratce ENS. Můžeme si jí představit jako síť milionů nervových buněk v našem střevě.

Tato rozsáhlá nervová síť je propojena s trávicími orgány , ale také přímo s mozkem. Co se týče komunikace mezi ENS a mozkem, tak bylo zjištěno, že z celkového objemu vzruchů probíhajících mezi těmito dvěma orgány probíhají většinou signály ve směru od střev k hlavě a v malé menšině od hlavy do střev.

Takže to, co se děje ve střevech ovlivňuje naše myšlení víc, než ovlivňuje přímo naše myšlení střeva.

Pohoda a klid ve střevech se projevuje celkovou uvolněností a spokojeností. Typickým příkladem je situace, kdy nám klesne hladina cukru. Agrese, nepatřičné poznámky, nervozita. Kolik agrese bylo vypuštěno z úst po velkém přejedení se nebo naopak po příliš dlouhém hladovění? Je jisté, že naše pocity a z nich vyvěrající myšlenky jsou ovlivňovány spokojeností našeho břicha.

Ne všichni obyvatelé střev jsou vítaní nájemníci. Přemnožené plísně například vedou k nutkavé chuti na sladké a k trvalé podrážděnosti a únavě. Škrkavky, tasemnice, hlísti nebo roupi vypouštějí neurotoxiny, které v CNS spouští neklid, úzkost a depresi. Pokud se necítíme dobře, hraje v tom hlavní roli naše břicho. Při poklesech nálad je proto správné soustředit se na střeva, protože tam se koneckonců tvoří většina hormonu serotoninu, který je zodpovědný za naši dobrou náladu.

Co tedy dělat pro spokojené signály z našich střev?

Pokud si přejeme vystěhovat ze svých střev všechny příživníky a parazity, jezme hodně pestrobarevné zeleniny, čerstvých bylinek a kvašených výrobků, pijme zásadně neslazené nápoje.

Vyšleme do našich střev silné pomocníky – přírodní houby. Ty umí zatočit s parazity, plísněmi i dalšími nezvanými hosty.

Poslouchejte signály svých střev. Tyto nám střeva dávají prostřednictvím rozsáhlé nervové sítě zvané druhý mozek. Jsou to zprávy nezkreslené našimi domněnkami, a pokud je nám z něčeho na nic, měli bychom jít od toho. Ať už je to jídlo, nebo setkání.

Známým je efekt pročištění mysli jako následek pročištění střev. Mezi jogíny je tento způsob očisty známý jako šankhaprakšálana. Vyčištění střev a mysli se v tomto případě dosahuje pitím slané vody kombinovaným s cvičením.

Nemusíme chodit až do daleké Indie. Střeva můžeme pročistit i méně dramatickým způsobem.

Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás.  poradna@serafinbyliny.cz

Věříme, že sami pocítíte skvělý účinek pročištění trávicího traktu na vaši duševní pohodu a klid.

Sdílet
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

odborná poradkyně
Zakladatelka a odborná poradkyně společnosti. Více o ní na www.anetabenediktova.cz
Napsat e-mail

Objevte další témata

Potřebujete poradit s vašimi bolístkami?
Nahrajte nám zprávu na Whatsapp (tel. číslo +420 720 680 451). Sdělte nám, co vás trápí a nezapomeňte uvést váš věk a jaké užíváte léky. Rádi se Vám ozveme.
Případně můžete zaslat dotaz na poradna@serafinbyliny.cz nebo kontaktovat některou z našich poradkyň.
Odborné poradenství