Střeva a jejich tajemství

Střeva a jejich tajemství

30. května 2023

Pokud přijdete do ordinace východního lékaře, který praktikuje čínskou medicínu, tak vás vyšetří podle vašeho pulsu, podívá se vám na jazyk, na vaší kůži a jeden z jeho prvních dotazů bude na vaší stolici. Většinu lidí pravděpodobně tento dotaz zarazí, ale on ví, že se jedná o velmi důležitou součást našeho zdraví či nemoci.

Stolice je odrazem našeho celkového trávení, je odrazem činnosti našich jater, žlučníku, slinivky, celého střeva. Stolice je ale také odrazem našeho celkového životního stylu a podle posledních výzkumů i odrazem naší psychiky a chemie mozku. Konečná stolice vzniká v poslední části tlustého střeva. Na jejím vzniku a kvalitě se však podílí celý trávicí trakt a jeho dobré, či špatné fungování.

Jak funguje trávicí trakt?

Pokud se najíme či napijeme, tak potrava postupuje dutinou ústní, kde již začíná první proces trávení, a to zejména trávení cukrů. Další částí trávicího traktu je jícen, následně žaludek, začátek tenkého střeva zvaný dvanácterník, tenké střevo, tlusté střevo a konečník.

Každý díl trávicí soustavy má svůj přesně daný a velmi důležitý úkol. Pokud jedna část této soustavy zafunguje špatně a pošle dále potravu ne dobře natrávenou, zatíží tím další v pořadí a nejvíce se pak poškození a poruchy trávení projevují v oblasti tenkého a tlustého střeva.

Celá trávicí soustava pracuje v zásaditém prostředí s výjimkou žaludku, kde je kyselina chlorovodíková zabezpečující mimo jiné trávení bílkovin a likvidaci nežádoucích patogenů konzumovaných s potravou. Do dvanácterníku ústí žlučník a slinivka a probíhají zde velmi důležité trávicí pochody za pomocí žluče a trávicích enzymů slinivky.

Následuje pak tenké střevo, kde se již neštěpené části potravy začínají dostávat ve velké míře do krve a vyživovat naše tělo. Tlusté střevo je poslední částí trávicí trubice. Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla. Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy, pomáhají snižovat množství stolice. Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Stolice – společenské tabu?

Barva, konzistence, četnost naší stolice, ale také tvar našeho exkrementu vypovídá leccos o našem zdraví. Pravidelná kontrola je velmi důležitá. Podle pravidel čínského pentagramu a orgánových hodin má tenké střevo vrchol své činnosti mezi 13 a 15 hodinou a tlusté střevo ráno mezi 5 a 7 hodinou. Pokud se pravidelně po probuzení vyprazdňujeme, svědčí to o skvělém fungování našeho těla, celé trávicí soustavy.

Jestliže máme problémy s ranním vyprázdněním, můžeme tomu dopomoci tak, že ráno na lačno vypijeme 2 dcl vlažné, převařené vody a další jídlo a pití konzumujeme až za 20 minut. Také je velmi důležité udělat si čas na vykonání své potřeby – nezadržovat ji. Z toho velmi často vzniká chronická zácpa.

Četnost stolice může být 1-3x denně, velmi záleží na množství konzumované rostlinné vlákniny. Stolice se skládá za tří čtvrtin z vody a zbylá třetina jsou pevné složky. Ty se skládají z bakterií, které dosloužily jako střevní flora. Další částí je nestravitelná rostlinná vláknina. Takže čím více ovoce a zeleniny jíme, tím více stolice produkujeme. Poslední část jsou látky, kterých se tělo chce zbavit např. zbytky léků, barviv a chemikálií.

Přirozená barva stolice je hnědá až žlutohnědá. Tuto barvu stolici dává červené krevní barvivo z odbourávaných krevních tělísek a také bakterie.

Patologické barvy stolice:

Černá - svědčí o natrávené krvi z trávicího traktu. Je to signál k okamžité návštěvě lékaře, jelikož pravděpodobně dochází ke krvácení ze žaludečního vředu či jiného vnitřního poranění.

Žlutá – v těle špatně pracují střevní bakterie, nevytváří hnědé barvivo. Příčinou může být užívání antibiotik nebo průjem. V tomto případě je vhodné popíjet bylinný čaj s obsahem mochny nátržníku, mochny husí a borůvky, a také užívat přírodní prebiotika

Světle hnědá až šedá – svědčí o špatné průchodnosti (světle hnědá) až neprůchodnosti ( šedá) žlučovodů do střev. Je to signál k návštěvě lékaře.

Konzistence stolice:

1. oddělené tvrdé hrudky (ořechy) – zácpa, stolice putuje střevem až 100 hodin. Dochází zde k narušování celkového přirozeného metabolismu, zejména metabolismu minerálů a vitamínu, ale i dalších živin. Takový člověk bývá unavený, podrážděný, celkově bez životní energie. Důležité je zajistit dostatečné množství rostlinné vlákniny a hlavně dostatek tekutin, zejména čisté vody a vhodných bylinných čajů. Velmi důležitý je pohyb, různé formy jógového cvičení zaměřených na masáž vnitřních orgánů. Tímto problémem velmi často trpí ženy, které žijí v dlouhodobém, chronickém stresu. Řešení ve formě různých projímadel poškozuje přirozenou střevní peristaltiku. Mějte trpělivost a řešte zácpu co nejpřirozenější cestou. Zvláštní kapitolou je cestovní zácpa. Na ní velmi dobře pomáhá kořen čekanky.

2. tvar jitrnice s povrchovými rýhami nebo hladká – nejvhodnější typ stolice s optimálním množstvím vody a tuhých látek. Pokud stolice rychle klesne na toaletě do vody, svědčí to o tom, že potrava nebyla dostatečně strávena. Může to být způsobeno špatným rozmělněním již v ústech, jídlem ve spěchu nebo nedostatkem trávicích enzymů. Stolice by měla do vody klesat postupně.

3. Kašovitá kyprá stolice – svědčí o patologickém trávení, špatné střevní mikroflóře. Může to svědčit i o nějaké infekci. V tomto případě je vhodná přechodná dieta s vyloučením těžkých jídel, smažených pokrmů a masa. Zařadit doplňky stravy, které upravují fungování střev a celého trávení včetně jater, žlučníku a slinivky. Vhodné jsou čaje obsahující řepík lékařský, mochnu nátržník, proskurník a fenykl. Je také dobré užívat byliny, které mají antibiotické nebo antivirotické účinky.

Probiotika a prebiotika

Naše tělo je domovem více jak 2 kg bakterií, kterých je několikanásobně více než všech buněk našeho těla. Tyto bakterie jsou pro dobré fungování lidského organismu velmi důležité. Nacházejí se nejenom ve střevě, ale také v dutině ústní a celém trávicím traktu, v pohlavních orgánech nebo na naší kůži.

Mikrobiom ve střevech je pro nás velmi důležitý v mnoha pohledech. Zajišťuje správné trávení, výživu organismu, imunitu, a taky se velmi významně podílí na naší psychice a na tom, jestli budeme štíhlí nebo tlustí. Svůj střevní mikrobiom můžeme podpořit vhodnou skladbou stravy. Ta by neměla obsahovat chemikálie, ztužené tuky a další přídavné látky včetně přidaného cukru. Přirozeně přítomný cukr je v ovoci, a tento druh cukru je pro naše tělo přínosným.

Dále je důležitý i obsah vlákniny jako velmi důležité složky stravy. Vláknina mimo jiné obsahuje inulín, což je polysacharid, který umí vyživovat přátelské bakterie v našem organismu, a tím je podporovat. Inulín obsahuje tako kořen čekanky, pampelišky nebo puškvorce. Takové látce se říká prebiotikum.

Významnou přírodní látkou pro naše střeva je i Butyrát sodný – sůl kyseliny mléčné. Butyrát dokáže obnovit celistvost střevní sliznice a také snížit pronikání obsahu střev do krve. Má tak zásadní vliv na tlumení chronických střevních zánětů.

Doplňování probiotik je pro naše tělo důležité zejména pokud naše strava obsahuje hodně cukru, ztužených tuků a málo vlákniny. Také je důležité doplňovat kvalitní probiotika pokud užíváme nějaké léky.

Střeva a zejména chemie v nich je velkým tajemstvím. Postupně díky novým vědeckým technologiím objevujeme jejich obrovský význam pro fungování celého našeho těla, a to nejenom v oblasti trávení, ale i mozku, nervů, emocí a dalších tělesných pochodů. Hýčkejte tedy svá střeva, nezatěžujte je chemikáliemi a nekvalitní stravou. Budete zdraví a spokojení.

Sdílet
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

odborná poradkyně
Zakladatelka a odborná poradkyně společnosti. Více o ní na www.anetabenediktova.cz
Napsat e-mail

Objevte další témata

Potřebujete poradit s vašimi bolístkami?
Nahrajte nám zprávu na Whatsapp (tel. číslo +420 720 680 451). Sdělte nám, co vás trápí a nezapomeňte uvést váš věk a jaké užíváte léky. Rádi se Vám ozveme.
Případně můžete zaslat dotaz na poradna@serafinbyliny.cz nebo kontaktovat některou z našich poradkyň.
Odborné poradenství