Březová míza - tradiční jarní očista
07. ledna 2022
Jarní očista pomocí kopřiv, sedmikrásky nebo pampelišek je velmi známá, jarní očista mízou z břízy patří mezi méně známé typy očist, ale její účinnost je vynikající.
Bříza bělokorá patří mezi hojný, obecně rozšíření strom na našem území. Pro léčebné účely se běžně používá list, který se mísí s dalšími bylinami většinou do bylinných čajů, které působí v oblasti močového ústrojí a ledvin.
Březová míza, také označována jako březová šťáva má velmi silné regenerační, očistné, posilující a omlazující účinky. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, a to zejména vit. C, železo, vápník, hořčík, měď. V březové míze jsou také obsaženy aminokyseliny a přírodní cukr, který je vhodný i pro diabetiky - fruktóza.
Jaké jsou hlavní léčebné účinky?
Březová šťáva působí na oblast ledvin a močového ústrojí. Dokáže čistit ledviny od ledvinového písku a kamínků, posiluje funkce močového měchýře, snižuje bolesti kloubů a revmatismus, pozitivně působí při žaludečních potížích i chronickém kašli, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jarní březová míza velmi účinně detoxikuje játra a podporuje jejich funkci.
Je to významný prostředek při odbourávání jarní únavy, čistí krev, celkově posiluje imunitu. Jarní březová míza se doporučuje ženám pro posílení jejich krásy, ale také na podporu plodnosti. Březovou mízu můžeme používat také jako balzám na vlasy. Vmasírujeme do mokrých vlasů, zabalíme a necháme 15 minut působit, potom opláchneme.
Jak získat březovou mízu?
Nejlepším obdobím pro sběr je brzké jaro, kdy se strom budí po zimě a probouzí se v něm proud životodárné mízy. Míza se sbírá v období, než se na stromě začnou nalévat pupeny. Vybereme si nějakou hezkou, ale ne příliš starou břízou o průměru minimálně třicet centimetrů.
Opatrně abychom strom nepoškodili, vytvoříme v něm dírku, mělký otvor s mírně šikmým sklonem (šťáva má vytékat a kapat dolů). Tradičně se za nejlepší pro sběr považují tlusté větve rostoucí na jižní straně stromu, ale z praktických důvodů se vrtá většinou do kmene ve výšce půl metru.
Do otvoru vsuneme trubičku nebo brčko, pod kterou upevníme libovolnou nádobu – může to být láhev nebo sklenice. Nádobu něčím přikryjeme, aby nám do ní zbytečně nepadalo listí a kůra. Březová šťáva kape někdy pomalu, ale jindy i dost rychle. Sběr trvá převážně den. Nejlepší je načasovat si sběr přes noc a ráno pít šťávu na lačno. Má velmi příjemnou osvěžující chuť.
Po sběru nezapomeňme otvor uzavřít štěpařským voskem, propolisem nebo stromovým balzámem. Z jednoho stromu bychom si měli vzít maximálně 2-3 litry mízy. Naším cílem není strom poškodit, ale s pokorou použít dary přírody. Nezapomeňte stromu za jeho dary poděkovat!
Získaná březová míza má velmi krátkou trvanlivost. Skladujeme jí v lednici a měli bychom jí spotřebovat přibližně do pěti dnů. Pokud si chceme udělat březovou detoxikační kůru, pijeme přibližně 1-2 dcl mízy třikrát denně po dobu patnácti dnů. Během detoxikace je vhodné držet odlehčenou stravu, nepít alkohol a omezit kofein.