Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

taraxacum officinale
Sbíraná část
květ, list, kořen
Podporuje
zažívání, játra, ledviny

Kdo by neznal pampelišku. Jako děti jsme z jejích květů dělali krásné věnečky a honili se po louce poseté zářivými žlutými kvítky.

 

Zahrádkáři a zahradníci jí moc rádi nemají a snaží se jí jako plevel ze svých zahrad odstranit, ale bylináři si bez ní nedokáží představit téměř žádný bylinný čaj. Léčebné využití pampelišky lékařské je široké a uplatní se v gastronomii i magii. Podívejme se na ni blíže.

 

Květy Pampelišky lékařské

Pampeliška roste hojně na lukách, mezích, polích, zahradách i parcích. Tam všude si v jarním období můžeme natrhat květy a připravit si z nich jednoduchý recept na domácí med.

 

Připravte si Pampeliškový med:


Pětilitrový hrnec naplňte opranými květy pampelišky a zalijte vodou. Vařte následně 45 minut, potom odstavte zhruba na jednu hodinu. Tekutinu sceďte, květy důkladně vymačkejte. K tomuto odvaru přisypejte 1 kilogram nerafinovaného přírodního cukru a přidejte šťávu ze 3 citronů. Vše jemně povařte, než se cukr rozpustí. Hustou směs nalijte do vymytých sklenic, dobře zavíčkujte a následně už jen kdykoli během roku užívejte chuť a sílu pampelišky!

 

Jak na Pampeliškové víno sv. Jiří? 

Za slunečného dne, ideálně na svátek sv. Jiří, nasbírejte 1,5l květů pampelišky. Dejte do fermentační nádoby a zalijte 2 litry vařící vody. Nechte 2-3 dny stát a přeceďte do demižonu. V 1 litru horké vody rozpusťte 1,5 kg přírodního cukru a v jiné nádobě aktivujte kvasinky. Cukr i kvasinky přidejte do demižonu a dolijte vlažnou vodou po okraj demižonu. Přidejte šťávu z 2 pomerančů. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po ukončení fermentace víno stočte do demižonu a nechte 12 měsíců stát.

 

Listy Pampelišky lékařské

Listy sbírejte na konci jara v době, kdy pampeliška odkvete a může svoji sílu soustředit do růstu listů. Můžete je usušit a pak smíchat s dalšími sušenými bylinami jako je třeba měsíčkem, šalvějí nebo řebříčkem. Tyto byliny dobře čistí krev, podporují celkové trávení a metabolismus. 

Čerstvé listy můžete přidávat do salátů - zvyšují tvorbu žluče a podporují trávení.

 

Kořen Pampelišky lékařské

Kořeny sbírejte na podzim. Můžete je opět čerstvé přidávat do salátů nebo usušit a rozemlít na prášek. Mocca lžička takového prášku vám pomůže překonat nadýmání a pocit plnosti třeba po dobrém svátečním obědě.

 

Zajímavosti o Pampelišce lékařské 

Rozfoukejte semínka odkvetlé pampelišky a myslete na milovanou osobu. Vaše myšlenky k ní dolétnou.

Semena sbíraná za měsíčního úplňku se dávají do talismanů a nebo kadidel. Stabilizují psychiku člověka, který je nosí. 

Pampeliška lékařská | Serafin byliny

Serafin produkty, které obsahují Pampelišku

Související články

Potřebujete poradit?