Potřebujete poradit s výběrem? 
+420 739 021 759 (po–pá 8:00–16:30)
Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

taraxacum officinale
Sbíraná část
květ, list, kořen
Účinně pomáhá při
zažívání, játra, ledviny

Kdo by neznal pampelišku. Jako děti jsme z jejích květů dělaly krásné věnečky a honily se po louce poseté zářivými žlutými kvítky.

 

Zahrádkáři a zahradníci jí moc rádi nemají a snaží se jí jako plevel ze svých zahrad odstranit, ale bylináři si bez ní nedokáží představit téměř žádný bylinný čaj. Její léčebné využití je široké a uplatní se v gastronomii i magii. Podívejme se na ni blíže.

 

Květy Pampelišky lékařské

Pampeliška roste hojně na lukách, mezích, polích, zahradách i parcích. Tam všude si v jarním období můžeme natrhat květy a připravit si z nich jednoduchý 

 

Pampeliškový med:

Pětilitrový hrnec naplníme opranými květy pampelišky a zalijeme vodou. Vaříme 45 minut, potom odstavíme zhruba na jednu hodinu. Tekutinu scedíme, květy důkladně vymačkáme. K tomuto odvaru přisypeme 1 kilogram nerafinovaného přírodního cukru a přidáme šťávu ze 3 citronů. Vše jemně povaříme, než se cukr rozpustí. Hustou směs nalíváme do vymytých sklenic a dobře zavíčkujeme.

 

Pampeliškové víno sv. Jiří

 Za slunečného dne, ideálně na svátek sv. Jiří, nasbírejte 1,5l květů pampelišky. Dejte do fermentační nádoby a zalijte 2 litry vařicí vody. Nechte 2-3 dny stát a přeceďte do demižonu. V 1 litru horké vody rozpusťte 1,5 kg přírodního cukru a v jiné nádobě aktivujte kvasinky. Cukr i kvasinky přidejte do demižonu a dolijte vlažnou vodou po okraj demižonu. Přidejte šťávu z 2 pomerančů. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po ukončení fermentace víno stočte do demižonu a nechte 12 měsíců stát.

 

Listy Pampelišky lékařské

Listy sbíráme na konci jara v době, kdy pampeliška odkvete a může svoji sílu soustředit do růstu listů. Můžeme je usušit a pak smíchat s dalšími sušenými bylinami jako je třeba měsíček, šalvěj nebo řebříček. Tato směs dobře čistí krev, podporuje celkové trávení a metabolismus. 

Čerstvé listy můžeme přidávat do salátů. Zvýší nám tvorbu žluče a podpoří trávení.

 

Kořen Pampelišky lékařské

Kořeny sbíráme na podzim. Můžeme jej opět čerstvé přidávat do salátů nebo usušit a rozemlít na prášek. Mocca lžička takového prášku vám pomůže překonat nadýmání a pocit plnosti třeba po dobrém svátečním obědě.

 

Zajímavosti

 

Rozfoukejte semínka odkvetlé pampelišky a myslete na milovanou osobu. Vaše myšlenky k ní dolétnou.

 

Semena sbíraná za měsíčního úplňku se dávají do talismanů a nebo kadidel. Stabilizují psychiku člověka, který je nosí.

 

 

 

 


Pampeliška lékařská | Serafin byliny

Potřebujete poradit?