Táhlými vývary proti chřipce a nachlazení
15. ledna 2022
Táhlé dlouhé vývary jsou skvělou přirozenou podporou při všech onemocněních, kde se vyskytují záněty, horečka, únava. Jsou výbornou volbou pro regeneraci organismu, nebo při stavech, kdy nelze přibrat na váze. Jejich účinnost je osvědčena tisíciletými zkušenostmi. První zmínku o prospěšných účincích vývaru je možné najít již z období 1000 n.l. Vývary jsou známé z dob, kdy se rodilo ještě doma a první, co rodička po porodu dostala, byl silný táhlý slepičí vývar pro znovuobnovení síly a rychlý nástup laktace.
Hlavní účinnou látkou vývaru, s pozitivními účinky na naše zdraví, je přírodní kolagen, který chrání a doslova drží tělo pohromadě. V těle se vyskytuje všude, v kostech, kloubech, vazech a chrupavkách, ale i zubech, střevě, pokožce, vlasech, nehtech. V závislosti na druhu vývaru dodáváme svému tělu aminokyseliny, minerální látky a vitaminy, zdravé tuky. Množství prospěšných látek záleží na kvalitě kostí, zeleniny a bylinkách a délce, kterou přípravě věnujeme.
Táhlé vývary svými prospěšnými látkami tělu napomáhají:
1. podpořit imunitu
2. snižovat záněty ve střevech
3. ulevovat při horečce, kašli, nachlazení
4. dodávat výživu opěrnému aparátu těla
5. vyživovat šlachy, vazy
6. zvláčňovat pokožku,
7. vyživit vlasy a nehty
8. předcházet depresím
9. posílit v zimě ledviny
Jak na přípravu dobrého vývaru?
1. Pro vaření táhlého vývaru je skvělý pomalý hrnec, pokud ho nemáte, je možno použít jakýkoli hrubší nerezový hrnec o objemu alespoň 3l.
2. Do hrnce vložíme kosti (morkové, krůtí či slepičí skelet ideálně z domácího chovu), zalijeme vodou a přidáme 1PL jablečného octa nebo citrónové šťávy. Necháme zprudka zavařit.
3. Na hladině se začne tvořit pěna z vysrážené bílkoviny, tu všechnu posbíráme, ať máme vývar krásně čirý.
4. Nyní přidáme kořenovou zeleninu (2 mrkve, 1 velká petržel, ½ celeru) a koření (pepř 6 kul., jalovec, nové koření 4 kuličky, bobkový list 3listy) 1 ČL přírodní soli, pokud máme tak přidáme stonek libečku.
5. Přidáním zeleniny již snížíme teplotu tak, aby na dně hrnce se objevovaly drobné bublinky stoupající vzhůru, ale vývar jako takový na hladině neklokotal a vaříme. Asi po 3 hodinách zeleninu již můžeme vytáhnout, protože všechny prospěšné látky již máme ve vývaru a pokračujeme s pomalým varem u drůbeže 4-8 hodin u morkových kostí 8-48 hodin.
6. Po dovaření vývar scedíme, necháme zchladnout, dáme do lednice. Po 2 hodinách máme na povrchu vysrážený tuk, který odebereme a výsledek, čistý vývar uchováváme v lednici max. 1 týden.
Takto připravený vývar můžeme použít pro přípravu omáček, pod maso, jako polévku (vždy přidáváme čerstvě restovanou zeleninu, petrželku).
V případě, že chcete vývar používat jako lék, např. při horečce, při zánětech střev, doporučujeme čistý, teplý vývar s petrželkou pít po doušcích 2-3x denně.
Tip: Vyzkoušejte si vzít horký vývar do termosky v zimě na hory.