Švestky ovoce podzimu - recepty

Švestky ovoce podzimu - recepty

21. srpna 2022

Švestky patří k tradičním průvodcům podzimu. Už naši předci věděli, že dodávají vnitřní energii a svěžest, dnes bychom mohli říci, že nám pomohou s lepší náladou. Obsahují hodně vlákniny, vitamíny řady B, vitamín K, draslík, železo, měď a zinek.

Švestky jako plody podzimu jsou vhodné pro podporu žaludku a celého trávení, ale také slinivky. Švestky totiž obsahují přírodní, ovocný cukr, který se v kombinaci s přirozenou vlákninou velmi dobře vstřebává a nezatěžuje slinivku. Švestky můžeme konzumovat jen tak čerstvé, tak i sušené, ale můžeme je i zpracovávat do chutných pokrmů. 

Vyzkoušejte skvělý koláč, který bude určitě chutnat malým i velkým.

Švestkový drobenkový koláč se skořicí a kardamomem

Co budeme potřebovat?

Těsto 

500g špaldové hladké mouky

60g třtinového cukru

125g másla

1 vejce

42g droždí (1 sáček sušeného)

200ml vlažné vody

špetka soli

2kg čerstvých švestek

Drobenka:

100g másla

250g celozrnné špaldové mouky

60g třtinového cukru

1ČL skořice

¼ ČL kardamomu

Jak na to?

Do vlažné oslazené vody přidáme 1 lžičku mouky, rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít kvásek, cca 15 minut.

Zbylé suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a zpracujeme těsto, které se nám nelepí na pracovní náčiní. Necháme 1 hodinu kynout.

Po vykynutí rozválíme těsto na pečícím papíře, poklademe vypeckovanými čerstvými švestkami a posypeme drobenkou, kterou si vyrobíme jednoduše smícháním všech výše uvedených ingrediencí.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30 minut (okraje koláče jsou krásně zlatavé).

Jáhlový dezert

Co budeme potřebovat?

200g jáhly 

750ml rýžové mléko 

250g jablka 

100g švestky sušené nebo čerstvé

40g lískové ořechy 

20g rozinky 

2PL medu

Vejce 2ks

¼ ČL vanilky

¼ ČL skořice

Jak na to?

Jáhly nasypeme do cedníku a několikrát je spaříme vroucí vodou, díky čemuž je zbavíme hořkosti. Poté je nasypeme do hrnce s rýžovým mlékem, špetkou soli, vanilkou a vaříme 20 minut. Takto připravené jáhly necháme vychladnout.

Mezi tím si nastrouháme 2 jablka, která smícháme se skořicí, rozinkami a částí nasekaných lískových oříšků. Zhruba třetinu ořechů si ponecháme bokem a v závěru jimi posypeme hotový jahelník.

Do hotové vychladlé jahelné kaše vmícháme dva žloutky, sníh z bílků a celou směs osladíme medem.

Polovinu jahlové kaše namačkáme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem, ně naskládáme švestky čerstvé nebo sušené. Pokud máme sušené, tak je musíme alespoň 2 hodiny předem namočit do vody a před použitím vodu slít.

Na švestky dáme vrstvu strouhaných jablíček, pokryjeme druhou polovinou jahelné kaše. Posypeme zbylými ořechy a pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 45 minut.

Pokrm je vhodný teplý jako hlavní chod společně s dobrou třeba luštěninovou polévkou, nebo studený jako dobrá svačina.

 Dobrou chuť!

Sdílet
Barbora Harvišová | Serafin byliny

Barbora Harvišová

autorka a výživová poradkyně
Barča Harvišová je jednou z našich odborných poradkyň, s nimiž se můžete osobně potkat při poradenství. Její silnou stránkou je strava. Jako zkušená výživová poradkyně umí poradit, čím svému tělu nejlépe prospět.

Objevte další témata

Potřebujete poradit s vašimi bolístkami?
Nahrajte nám zprávu na Whatsapp (tel. číslo +420 720 680 451). Sdělte nám, co vás trápí a nezapomeňte uvést váš věk a jaké užíváte léky. Rádi se Vám ozveme.
Případně můžete zaslat dotaz na poradna@serafinbyliny.cz nebo kontaktovat některou z našich poradkyň.
Odborné poradenství