Švestky ovoce podzimu - recepty
21. srpna 2022
Švestky patří k tradičním průvodcům podzimu. Už naši předci věděli, že dodávají vnitřní energii a svěžest, dnes bychom mohli říci, že nám pomohou s lepší náladou. Obsahují hodně vlákniny, vitamíny řady B, vitamín K, draslík, železo, měď a zinek.
Švestky jako plody podzimu jsou vhodné pro podporu žaludku a celého trávení, ale také slinivky. Švestky totiž obsahují přírodní, ovocný cukr, který se v kombinaci s přirozenou vlákninou velmi dobře vstřebává a nezatěžuje slinivku. Švestky můžeme konzumovat jen tak čerstvé, tak i sušené, ale můžeme je i zpracovávat do chutných pokrmů.
Vyzkoušejte skvělý koláč, který bude určitě chutnat malým i velkým.
Švestkový drobenkový koláč se skořicí a kardamomem
Co budeme potřebovat?
Těsto
500g špaldové hladké mouky
60g třtinového cukru
125g másla
1 vejce
42g droždí (1 sáček sušeného)
200ml vlažné vody
špetka soli
2kg čerstvých švestek
Drobenka:
100g másla
250g celozrnné špaldové mouky
60g třtinového cukru
1ČL skořice
¼ ČL kardamomu
Jak na to?
Do vlažné oslazené vody přidáme 1 lžičku mouky, rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít kvásek, cca 15 minut.
Zbylé suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a zpracujeme těsto, které se nám nelepí na pracovní náčiní. Necháme 1 hodinu kynout.
Po vykynutí rozválíme těsto na pečícím papíře, poklademe vypeckovanými čerstvými švestkami a posypeme drobenkou, kterou si vyrobíme jednoduše smícháním všech výše uvedených ingrediencí.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30 minut (okraje koláče jsou krásně zlatavé).
Jáhlový dezert
Co budeme potřebovat?
200g jáhly
750ml rýžové mléko
250g jablka
100g švestky sušené nebo čerstvé
40g lískové ořechy
20g rozinky
2PL medu
Vejce 2ks
¼ ČL vanilky
¼ ČL skořice
Jak na to?
Jáhly nasypeme do cedníku a několikrát je spaříme vroucí vodou, díky čemuž je zbavíme hořkosti. Poté je nasypeme do hrnce s rýžovým mlékem, špetkou soli, vanilkou a vaříme 20 minut. Takto připravené jáhly necháme vychladnout.
Mezi tím si nastrouháme 2 jablka, která smícháme se skořicí, rozinkami a částí nasekaných lískových oříšků. Zhruba třetinu ořechů si ponecháme bokem a v závěru jimi posypeme hotový jahelník.
Do hotové vychladlé jahelné kaše vmícháme dva žloutky, sníh z bílků a celou směs osladíme medem.
Polovinu jahlové kaše namačkáme na dno dortové formy vystlané pečícím papírem, ně naskládáme švestky čerstvé nebo sušené. Pokud máme sušené, tak je musíme alespoň 2 hodiny předem namočit do vody a před použitím vodu slít.
Na švestky dáme vrstvu strouhaných jablíček, pokryjeme druhou polovinou jahelné kaše. Posypeme zbylými ořechy a pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 45 minut.
Pokrm je vhodný teplý jako hlavní chod společně s dobrou třeba luštěninovou polévkou, nebo studený jako dobrá svačina.
Dobrou chuť!