Říjen - podporujeme žaludek a trávení
28. září 2021
Jídlo nám přináší nejenom základní nutnou výživu, ale často také radost. Dokáže vyvolat příjemné pocity. V říjnu je podle pravidel orgánového pentagramu nejvíce ohrožen žaludek.
Úloha žaludku v našem organismu
Jedním ze základních orgánů trávicí soustavy je žaludek. Žaludek svým tvarem připomíná vak a navazuje v trávicí soustavě na jícen.
Žaludek shromažďuje potravu a rozmělněnou ji tráví pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Kyselé prostředí v žaludku funguje jako ochranný štít před vniknutím nežádoucích bakterií a jiných mikroorganismů.
Smršťováním a uvolňováním svalů ve stěně žaludku se jeho obsah mísí s trávicími šťávami. Vzniká trávenina, která se posunuje dále do dvanáctníku a tenkého střeva.
Nejčastější onemocnění
Podzimní období často přináší opakující se problémy s trávicím traktem. Nejčastěji to bývá nadýmání, žaludeční vředy a také reflux jícnu.
Reflux jícnu
Při refluxu jícnu postupně dochází k uvolnění dolního svěrače jícnu, který se nachází na přechodu mezi žaludkem a jícnem. Následkem toho začne pronikat kyselý obsah žaludku do oblasti jícnu.
Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí. V některých případech mohou příznaky vypadat jako infarkt myokardu.
Pronikající žaludeční kyseliny také často způsobují chronický kašel, který nereaguje na klasickou léčbu léky proti kašli. V tomto případě je vždy vhodné zamyslet se nad tím, jestli není kašel průduškový, ale je způsobený trvalým podrážděním jícnu a hltanu žaludečními kyselinami.
Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, zejména strava obsahující velké množství přepálených tuků, koření, alkoholu a cukru. Častým důvodem bývá i dlouhodobý chronický stres. Reflux jícnu také vzniká, pokud dlouhodobě jíme jednorázově velký objem stravy najednou, a ten pak roztahuje žaludek a tlačí na okolní orgány.
Pomáhají byliny jako je puškvorec, čekanka, máta či sléz
Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás. poradna@serafinbyliny.cz
Žaludeční vředy
Žaludeční vředy je zánětlivé onemocnění žaludku, při kterém dochází k poškození žaludeční sliznice působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy. Za normálních okolností je sliznice žaludku chráněna zejména vrstvou hlenu, pokud dojde k poškození ochranné vrstvy, může dojít k poškození sliznice.
Sliznici nejčastěji poškozuje infekce bakterií Helicobacter pylori. K rozvoji tohoto onemocnění dále přispívá kouření, alkohol, stres a nevhodná strava.
Pomáhají byliny jako je grep, čaga, jitrocel, ožanka
Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás. poradna@serafinbyliny.cz
Žaludek a dieta
Při léčbě i při prevenci onemocnění žaludku hraje zásadní roli strava. Jídlo je důležité upravit si tak, aby obsahovalo co nejméně kombinací, které nejvíce zatěžují žaludek, jícen a další orgány trávicího traktu. Nejvíce zatěžující kombinace je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo a sladké pečivo.
V případě celozrnného pečiva je nutné striktně číst složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé být nemusí. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky a zadělávané kváskem. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka. Mouka, která není vymílaná a obsahuje obal ze zrna.
Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou.
Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!
Nejlepší variantou je čerstvě upečený žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.
Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což při našem životním stylu, kdy převážná většina osob má sedavé zaměstnání, vůbec není vhodné.
Jaké složky stravy vynechat a čím je nahradit?
- při problémech se žaludkem úplně vysaďte alkohol
- nepijte kravské mléko. Nahraďte jej kozím, ovčím nebo rostlinným včetně výrobků. Z kravského mléka jsou přípustné pouze tvrdé sýry a máslo
- nejezte potraviny silně kořeněné s potraviny s přidanými dochucovacími solemi jako jsou třeba chipsy. Z koření používejte kurkumu či různá druhy kari, která pomáhají proti překyselení žaludku
- vynechte přidaný cukr jak v potravinách, tak v nápojích. Nahraďte jej ovocem
Jaké potraviny žaludek pohladí?
při problémech se žaludkem je nutné konzumovat veškerou potravu v teplotě těla. Studené nápoje či zmrzliny trávení neprospívají. Žaludku nejlépe udělá teplá polévka krémového typu, která neobsahuje žádné bujóny či jiná dochucovadla. Teplá kořenová zelenina ať samostatná či v polévce váš žaludek pohladí a uklidní. Stejně kaše z brambor, batátů či ovesná uvařená v rostlinném mléce.
Barvy nám pomáhají
Podle pravidel čínské medicíny má každý orgán svoji barvu, která jej dokáže léčit. Žaludek podporuje barva žlutá a všechny její odstíny. Touto barvou se obklopujte, volte ji na oblečení a také noste drahé kameny této barvy jako je třeba citrín nebo jaspis.
I jídlo zkuste ladit do této barvy. Typickým pokrmem podzimu jsou dýně ve všech svých odstínech žluté a oranžové barvy a se všemi svými úžasnými chutěmi. Dýně mimo jiné působí i velmi dobře na snížení překyselení žaludku a dodá tělu velké množství vitamínů, minerálů a dalších živin.
Máte-li chronické potíže se žaludkem, zkuste se zamyslet i nad tím, co nebo kdo vám „leží v žaludku“. Každá nemoc má přeci citový – psychický základ. Uzdravte duši a uzdraví se vám tělo!