Když se řekne "céčko"

Když se řekne "céčko"

07. leden 2022

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka přirozeně podporující imunitní systém v období nemoci, ale i během rekonvalescence. Vitamín C má však pro naše tělo mnoho dalších významů. Mimo jiné přispívá k normální funkci a stavu: kloubů, cév, dásní, hormonálního systému, kůže, kostí, vstřebávání železa. Snižuje míru únavy a vyčerpání. 

Navzdory přesvědčení mnoha lidí není kyselina askorbová to samé jako vitamin C. Ten je složen hned z několika složek, které v kyselině askorbové chybí. Navíc samostatná kyselina askorbová ničí ve střevech prospěšné bakterie a narušuje tak přirozenou střevní mikroflóru.

V přírodě se vitaminy vyskytují v komplexu dalších látek, které zlepšují jejich vstřebatelnost a umocňují jejich následnou využitelnost. Vitamin C se v přírodě vždy vyskytuje v komplexu s flavonoidy, které účinek kyseliny L-askorbové podporují.

Kde vitamín C najdeme?

Camu Camu

Nejvíce přírodního vitamínu najdeme v ovoci s názvem Camu Camu. Strom Camu Camu s latinským názvem Myrciaria dubia dorůstá výšky 3–6 metrů a svým vzhledem připomíná spíše keř. Vyskytuje se v západní části Amazonky, zejména v Peru, Mexiku, Bolívii a Argentině, ve vlhkých tropických oblastech v blízkosti řek.

Plody Camu Camu obsahují vysoký podíl vitaminu C – 3x více než v Acerole, 5x více než v Acai berry, 6x více než v Šípku, 10x více než v Rakytníku, 50x více než v pomerančích a 60x více než v citronech. Dále jsou významným zdrojem vitaminu skupiny B, rostlinných bílkovin, vápníku, draslíku, železa, fosforu a flavonoidů

Plody šípku

Z dalších přírodních forem, které můžeme najít v různých přírodních přípravcích, je možné uvést výtažek z plodů šípku či rakytníku. V plodech šípku se vitamín C vyskytuje společně s flavonoidy, které ještě posilují jeho působení. Plody šípku jsou ovšem nejen bohatým zdrojem vitamínu C, ale i rutinu, vitamínů skupiny B, vitamínu K, karotenu a dalších biologicky aktivních látek. Přírodní vitamín C má formu polyaskorbátu, jehož působení trvá déle než u synteticky vytvořených forem vitamínu C.

Plody rakytníku

Co se týče oranžových plodů rakytníku, tak ty mimo vitamínů C obsahují navíc z přírodních látek vitamíny A, D, F, K a vitaminy skupiny B, flavonoidy, třísloviny a různé minerály.

Dalšími přírodními zdroji vitamínu C jsou Acerola, citrusové plody, jablka, černý rybíz, medvědí česnek, červená paprika či řeřicha.

Dejte přednost přírodnímu vitamínu C! Nyní už víte proč. 
Sdílet
Aneta Benediktová | Serafin byliny

Aneta Benediktová

odborná poradkyně
Zakladatelka a odborná poradkyně společnosti. Více o ní na www.anetabenediktova.cz
Napsat e-mail

Objevte další témata

Potřebujete poradit?