Jahodové hody
27. května 2022
Časné léto bývá ve znamení dozrávajících jahod. Nepropásněte jejich sezónu a dopřejte si vodopád ozdravných látek přímo od zdroje naši přírody. Pokud si chcete jahody vypěstovat sami, vyzkoušejte pěstování ve vyvýšeném záhonu.
Jahody obsahují zdraví prospěšné látky:
Vitaminy C, A, E a B
Minerální látky – draslík, zinek, hořčík, vápník
Lehce stravitelnou vlákninu
Účinky jahod na zdraví:
antioxidant
podporují krevní oběh
působí proti vzniku ledvinových i žlučových kamenů
zvyšují imunitu
čistí střevo
mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky
Pro svou chuť byly jahody vždy považovány za královské ovoce či ovoce lásky, protože zinek obsažený v jahodových semínkách zvyšuje u mužů i u žen sexuální chutě.
Jahody nemyjte pod tekoucí vodou, raději je krátce ponořte do mísy s vodou a nechte okapat, zachovají si tak nezaměnitelnou sladkou vůni, kterou tak rádi využívají i výrobci žvýkaček či kosmetiky.
Jahody se nejvíce konzumují jen tak, syrové, ale můžeme je použít i v kuchyni v podobě pyré na knedlíky, ve smoothie, nebo jako výbornou jahodovou zmrzlinu. Nesmíme zapomenout ani na velmi oblíbenou jahodovou marmeládu, vyzkoušejte třeba variace s citronovou kúrou či mátou.
Povedené jsou také slané variace - jahodové pyré jako dip k sýrům či grilovanému masu.
Vyzkoušejte recept na výbornou domácí jahodovou zmrzlinu
Ingredience:
1kg jahod
200g datlové pasty
80g čokolády 70%
2PL syrových jahel či bílé rýže
¼ ČL vanilkového prášku
7 větších lístků meduňky
Šťáva z ½ citronu
Postup: jahody očistíme a ½ množství rozmixujeme s datlovou pastou, meduňkou a uvařenými jáhlami na pyré. Zbytek jahod rozkrájíme na malé kousky, čokoládu nasekáme, vše přidáme k pyré a dochutíme citronem a vanilkou.
Nalejeme do připravené mrazící nádoby a dáme do mrazáku, kde necháme hodinu v klidu. Vytáhneme, prošleháme metličkou ať rozbijeme zamrzající vodu, a dáme opět mrazit. Vše opakujeme celkem 3x. Po 4 hodinách můžeme servírovat.
Tip: Vyzkoušejte posypat kakaovými boby obalovanými v kokosovém cukru, čeká Vás hotová chuťová exploze.