Jahodové hody

Jahodové hody

27. května 2022

Časné léto bývá ve znamení dozrávajících jahod. Nepropásněte jejich sezónu a dopřejte si vodopád ozdravných látek přímo od zdroje naši přírody. Pokud si chcete jahody vypěstovat sami, vyzkoušejte pěstování ve vyvýšeném záhonu.

Jahody obsahují zdraví prospěšné látky:

Vitaminy C, A, E a B

Minerální látky – draslík, zinek, hořčík, vápník

Lehce stravitelnou vlákninu

Účinky jahod na zdraví:

antioxidant

podporují krevní oběh

působí proti vzniku ledvinových i žlučových kamenů

zvyšují imunitu

čistí střevo

mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů a pokožky

Pro svou chuť byly jahody vždy považovány za královské ovoce či ovoce lásky, protože zinek obsažený v jahodových semínkách zvyšuje u mužů i u žen sexuální chutě.

Jahody nemyjte pod tekoucí vodou, raději je krátce ponořte do mísy s vodou a nechte okapat, zachovají si tak nezaměnitelnou sladkou vůni, kterou tak rádi využívají i výrobci žvýkaček či kosmetiky.

Jahody se nejvíce konzumují jen tak, syrové, ale můžeme je použít i v kuchyni v podobě pyré na knedlíky, ve smoothie, nebo jako výbornou jahodovou zmrzlinu. Nesmíme zapomenout ani na velmi oblíbenou jahodovou marmeládu, vyzkoušejte třeba variace s citronovou kúrou či mátou.

Povedené jsou také slané variace - jahodové pyré jako dip k sýrům či grilovanému masu. 

Vyzkoušejte recept na výbornou domácí jahodovou zmrzlinu

 Ingredience:

1kg jahod

200g datlové pasty

80g čokolády 70%

2PL syrových jahel či bílé rýže

¼ ČL vanilkového prášku

7 větších lístků meduňky

Šťáva z ½ citronu

Postup: jahody očistíme a ½ množství rozmixujeme s datlovou pastou, meduňkou a uvařenými jáhlami na pyré.  Zbytek jahod rozkrájíme na malé kousky, čokoládu nasekáme, vše přidáme k pyré a dochutíme citronem a vanilkou.

Nalejeme do připravené mrazící nádoby a dáme do mrazáku, kde necháme hodinu v klidu. Vytáhneme, prošleháme metličkou ať rozbijeme zamrzající vodu, a dáme opět mrazit. Vše opakujeme celkem 3x. Po 4 hodinách můžeme servírovat.

Tip: Vyzkoušejte posypat kakaovými boby obalovanými v kokosovém cukru, čeká Vás hotová chuťová exploze.

Sdílet
Barbora Harvišová | Serafin byliny

Barbora Harvišová

autorka a výživová poradkyně
Barča Harvišová je jednou z našich odborných poradkyň, s nimiž se můžete osobně potkat při poradenství. Její silnou stránkou je strava. Jako zkušená výživová poradkyně umí poradit, čím svému tělu nejlépe prospět.

Objevte další témata

Potřebujete poradit s vašimi bolístkami?
Nahrajte nám zprávu na Whatsapp (tel. číslo +420 720 680 451). Sdělte nám, co vás trápí a nezapomeňte uvést váš věk a jaké užíváte léky. Rádi se Vám ozveme.
Případně můžete zaslat dotaz na poradna@serafinbyliny.cz nebo kontaktovat některou z našich poradkyň.
Odborné poradenství