Mikulášská nadílka na Serafinu - pouze DNES sleva 15 % na všechny produkty Serafin
Mikulášská nadílka na Serafinu - pouze DNES sleva 15 % na všechny produkty Serafin
Černý jeřáb - Aronie

Černý jeřáb - Aronie

Aronia melanocarpa
Sbíraná část
plody, pupeny
Podporuje
antioxidant (obsahuje poměrně velké množství bioflavonoidů, které mají silné antioxidační schopnosti)

Temnoplodec, lidově aronie nebo také černý jeřáb. Symbolika názvů je jasná na první pohled. Plody temnoplodce černoplodého jsou opravdu sytě černé malvice, podobné klasickým jeřabinám, jsou jedlé a pro lidské zdraví dokonce i velice přínosné. Mají vyšší obsah jódu a hlavně představují nabitý antioxidační koktejl. Keře nebo roubované stromky se sází v zahradách i v parcích. Jde o skvělý doplněk k plotu či místo plotu, který může plnit roli estetickou a také praktickou. Ptactvu poskytuje na zahradách přirozený letní úkryt, taktéž jim pomůže před zimou nabrat potřebné kalorie a nám lidem poskytne zbývající úroda superpotravinu do zdravého jídelníčku, tedy pokud nebudeme dlouho otálet se sběrem.

Dvoumetrový keř s temnými plody

Jedná se o keř, který dorůstá výšky okolo dvou metrů. Také se často roubuje na jeřáb obecný, protože jako stromek může pak povyrůst i výše. Má oválné listy s vroubkovaným okrajem, podobné listům hrušně, s kterými je pojí příbuznost. Chocholíkovité květenství je tvořeno drobnými bílými, někdy narůžovělými květy. Plody jsou temně černé barvy, v uskupení jako u klasických jeřabin. Dozrávají na konci léta.

Nenáročný okrasný keř

Původem je ze Severní Ameriky, z východní části. Běžně se pěstuje v různých částech Evropy i Ruska. Je známo více kultivarů. Temnoplodec snese i větší mrazy, je nenáročný na stanoviště a dobře se mu daří na podobných místech jako příbuznému jeřábu obecnému. Často se vysazuje jako okrasný keř v parcích. Nyní se jeho popularita zvedá i v zahradách, kdy skvěle doplní paletu nenáročných ovocných keřů s bohatou produkcí plodů, nebo jako přirozená bariéra namísto plotů. Ojediněle i zplaňuje.

Užití v lidovém léčitelství

Temnoplodec není v Evropě původní, proto jsou zmínky o léčebných účincích této rostliny veskrze mladé a výzkumy stále poodhalují nové informace o působení látek typu flavonoidů na lidský organismus. Jeho přínos se prokázal už během výzkumu v Sovětském svazu v 50. letech. V Rusku je tradičně využíván jako universální pomocník. Jeho antioxidační přínos je nepopiratelný. Obsah účinných látek je totiž velice pestrý. Už jen například kombinace vyššího obsahu jódu a glykosidu rutinu (vitamín P) je velice zajímavá. Za zmínku stojí i obsah sorbitu, přírodního alkoholového cukru a nízkým glykemickým indexem, který určitě stojí za zařazení do jídelníčku.

Temné plody do čajů kaší i zmrzliny

Na jaře se sbírají pupeny, ze kterých se pak dělají tinktury. V pozdním létě až na podzim se sbírají plody, které se můžou jíst jak syrové, tak sušit nebo mrazit k pozdějšímu použití. Z plodů se též získává extrakt, který se přidává do léčiv ve formě tablet a kapslí. Plody se přidávají do čajových nápojů, do ranních ovesných kaší, do koktejlů, do zmrzlin. Dělají se z nich marmelády a džemy, podobně jako třeba z rybízu.

Obsah účinných látek

  • flavonoidy (především antokyany a glykosidy (rutin))
  • vitamíny (C, A, E, K, B1, B2, B6, B9)
  • minerály a stopové prvky (jód, železo, draslík, hořčík, vápník, zinek)


Likér z černého jeřábu

Potřebujeme:

2-3 kg zralých plodů černého jeřábu

1-1,5 kg třtinového cukru

1 litr kvalitního rumu

1 šálek dobré kávy

5 ks hřebíčku

1 větší kus skořice celé

Postup:

Plody opláchneme, dáme do hrnce (můžeme i se stopkami) společně s kořením a zalijeme 3 litry vody. Necháme vařit na mírném ohni cca 30 minut. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Odvar slijeme do jiného hrnce přes cedník, aby nám plody v něm zůstaly. Ty následně postupně dáváme do látkového ubrousku a přes něj ručně vymačkáme šťávu zpět do odvaru.

Odvar i s vymačkanou šťávou znovu přivedeme k varu, přidáme cukr ( dle chuti) a šálek silného espressa. Po rozpuštění cukru odstavíme z plotýnky a přilijeme rum. Následně hned dávkujeme do skleněných lahví předem vymytých horkou vodou.

Likér můžeme pít samotný nebo si jej v zimním počasí zalévat horkou vodou. Vznikne tak velmi chutný a zdravý nápoj na zahřátí.

Černý jeřáb - Aronie | Serafin byliny

Produkty, které obsahují černý jeřáb

Potřebujete poradit?